Облагането с такса на ползвателите на пътищата за ТТА започва на 1 април 2014 г.

14 January 2015

Уверете се, че сте готови за него

Шофирате ли тежкотоварен автомобил (ТТА) с тегло 12 тона или повече? Ако да, от 1 април 2014 г. ще трябва да платите такса, за да използвате пътищата във Великобритания – преди да влезете в страната.

Колко е таксата?

Таксата за всеки ТТА е между 1,70 £ и 10 £ на ден (85 £ и 1 000 £ годишно), в зависимост от вида на автомобила, броя на осите и теглото. Можете да платите за ден или да спестите пари, като платите предварително за седмица, месец или година. Какъвто и период на плащане да изберете, таксата започва да тече от полунощ (00:00:00) до една секунда преди полунощ (23:59:59).

Как да платя?

Много лесно се плаща онлайн с помощта на дебитна или кредитна карта. Можете също така да плащате онлайн с някои карти за зареждане с гориво. Ще има малък брой пунктове за заплащане на таксите за ТТА в някои фериботни терминали и няколко бензиностанции, където можете да платите в брой или с карта и да продължите. За да се извърши плащането възможно най-бързо и лесно, от 17 март 2014 г.

Кой трябва да заплаща таксата?

Таксата може да бъде платена от вас, вашата фирма или агент по резервации. Но ваше е задължението да проверявате дали вашият автомобил има валидна такса всеки път, когато идвате във Великобритания. Можете да правите това бързо и лесно онлайн.

Какво ще стане, ако не платя?

Ако не сте платили цялата такса за автомобила си, автоматични камери за разпознаване на регистрационните номера, фериботни записи и други проверки ще предупреждават нашите правоприлагащи агенции, когато пристигнете във Великобритания. Ще трябва да платите на място глоба от 300 £ на пътя. Ако не можете да плати глобата, автомобилът ви ще бъде конфискуван, което би могло сериозно да наруши графика ви на доставка и да доведе до допълнителни разходи.

За да получите бъдещи актуализации моля попълнете формата по-долу